Polícia na hranici s Ukrajinou zadržala v týchto dňoch 14 cudzincov

30.08.2012 Sobrance

Sobrance 30. augusta (TASR) - Príslušníci hraničnej polície zadržali v týchto dňoch na slovensko-ukrajinskom pohraničí 14 cudzincov. Väčšina z nich pochádzala zo Somálska.
Muži zákona zadržali v utorok (28. 8.) dopoludnia v katastrálnom území obce Nová Sedlica, okres Snina, 12 štátnych príslušníkov Somálska. Skupina pozostávala zo siedmich žien a piatich mužov, ktorí pri sebe nemali žiadne cestovné doklady.
"Zdravotný stav jedného z cudzincov si vyžiadal lekárske ošetrenie v nemocnici v Snine. Za sprostredkovanie cesty do Európy zaplatili celkovo 50.000 amerických dolárov," informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej polície so sídlom v Sobranciach Agnesa Kopernická.
Ako dodala, 11 cudzincov zo skupiny prejavilo záujem požiadať o azyl na území SR. Z tohto dôvodu ich polícia previezla do Záchytného tábora v Humennom, kde sa podrobia azylovej procedúre.
"Lustráciou v informačných systémoch sa zistilo, že 12. člen skupiny sa už v minulosti pokúsil neoprávnene prekročiť štátnu hranicu z Ukrajiny do SR. Následne na to došlo k jeho administratívnemu vyhosteniu s určením zákazu vstupu na územie Slovenska do roku 2014," doplnila Kopernická.
Voči spomínanému cudzincovi začala v tejto súvislosti polícia trestné stíhanie. Zároveň voči nemu vzniesla obvinenie pre spáchanie prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia.
Hraniční policajti zadržali ďalších dvoch cudzincov, a to z Konžskej a Konžskej demokratickej republiky, v stredu 29. augusta o 4.21 h potom, ako pricestovali na hraničný priechod Čierna nad Tisou - Čop medzinárodným osobným vlakom v smere z Ukrajina do SR.
Cudzinci pri hraničnej kontrole nepredložili žiadny cestovný doklad, ktorý by ich oprávňoval na vstup na územie SR. Zároveň prejavili záujem požiadať o azyl na území SR.
"Cudzinci uviedli, že na území Ukrajiny študovali. Ukrajinu sa rozhodli opustiť pre zlú finančnú situáciu, ako aj rasistické útoky. Vo večerných hodinách ich previezli do Záchytného tábora v Humennom za účelom ďalšieho azylového konania," uzavrela Kopernická.
 

Vyberte región